Aile Temelli Terapiler

Aile temelli terapiler, hem çocuğun hem de ailenin sürece dahil olduğu terapilerdir. Farklı psikolojik rahatsızlıklar için farklı terapi yöntemleri geliştirilmiştir. Aile terapisi, aile üyelerinin iletişimi geliştirmesine ve çatışmaları çözmesine yardımcı olabilecek bir tür psikolojik danışmanlıktır. Aile terapisi genellikle bir psikolog veya uzman psikiyatrist tarafından sağlanır. Aile terapisi genellikle kısa sürelidir. Tüm aile üyelerini veya birkaçını kapsayabilir.

Aile Temelli Terapiler Nelerdir?

  • Yeme Bozuklukları Tedavisi

Aile temelli terapilerden en önemlisi; anoreksiya nervoza, bulimia nervoza ve diğer tanımlanmış beslenme veya yeme bozukluğu olan çocuklarda ve gençlerde bu bozuklukların ortadan kaldırılması için uygulanan terapi yöntemidir. Diğer aile terapisi biçimlerinden ayırt edilebilmesi için Maudsley yaklaşımı olarak da bilinir. Bu terapi yöntemi, ergen yeme bozukluklarında uygulanan diğer tedavi yöntemlerinden oldukça farklıdır. Yeme bozukluğu olan gençler ve çocuklar genellikle yemek yemek istemez veya birtakım sorunlardan dolayı yemek yiyemez. Aile terapisi, bu sorunu tanır ve çözüm yolu arar. Çocuğunuz kendi iyileşmesini istemeye hazır olana kadar, onun adına bunu isteyen siz olabilirsiniz. Çünkü genellikle yeme bozukluğu olan çocuklar herhangi bir terapi almak istemez.

Yeme bozukluklarında aile terapisi yaklaşımı, tüm aileyi çocuklarının yeme bozukluğunu çözmeye dahil eden bir yöntemdir. Geleneksel aile terapisinden farklı olarak aileyi suçlamaz. Aile terapisinde, terapist ve aile haftada bir kez bir araya gelir ve daha sonra bu sıklık azalır. Yeme bozukluklarında aile terapisi yaklaşımında ilk seansta aile ve terapist bir yemekte bir araya gelir. Bu, terapiste yemek sırasında farklı aile üyelerinin davranışlarını gözlemleme ve çocuklarının yemek yeme sürecini inceleme fırsatı sunar. Bundan dolayı, ebeveynlerin aktif katılımı gerekir. Yeme bozukluklarında aile terapisi yaklaşımında tedavinin özü aile yemekleridir. Bu yaklaşım, yemek yemenin iyileşmedeki rolünü merkezileştirir. Çocuğunuz yemek yemekten aşırı derecede korkmuş olabilir ancak bu korku, gerekli terapinin yapılması sayesinde yenilebilir. Terapist, bu süreçte ebeveynler ile işbirliği yapar.

  • Ruhsal Rahatsızlıklar İçin Aile Temelli Terapiler

Aile terapisi aynı zamanda eşiniz, çocuklarınız veya diğer aile üyelerinizle olan sorunlarınızı çözmenize ve onlarla daha sıkı bağlar kurmanıza yardımcı olabilir. Zaman zaman ebeveynler ve çocuklar arasındaki çatışmalar olabilmektedir ve bu çatışmalar, madde bağımlılığından depresyona kadar birçok ciddi probleme yol açabilmektedir.

Eğer ailenizden bir kişinin ek terapi veya rehabilitasyon tedavisi gerektiren bir rahatsızlığı varsa tüm aile, bir uzmandan randevu alabilirsiniz. bir aile terapistine başvurabilir. Aile terapisi, aileden bir kişinin şizofreni gibi ciddi bir akıl hastalığı ile karşı karşıya kalması halinde aile üyelerinin bu durum ile başa çıkmasına yardımcı olabilir. Ancak şizofreni tanısı konan kişi; doktor tarafından verilen ilaçları içmeli ve farklı tedaviler içeren kişiselleştirilmiş tedavi planına devam etmelidir. Aileden bir kişinin bağımlı olması halinde, bağımlı kişi yatılı tedaviye kalırken diğer aile üyeleri süreç için terapiye dahil olur. Aile terapisi ailede strese, kedere, öfkeye veya çatışmaya neden olan herhangi bir durum olduğu takdirde de faydalı olabilir. Aile terapisi, aile üyelerinin birbirini daha iyi anlamasına yardımcı olabilir. Böylece mevcut çatışmaların çözümü de çok daha kolaylaşır.

Aile Terapisi Nasıl Bir Fayda Sağlar?

Aile terapisi, en az birkaç aile üyesini terapi seansları için bir araya getirir. Bununla birlikte, bir aile üyesi bireysel olarak da bir aile terapistine başvurabilir. Seanslar genellikle yaklaşık bir saat sürer. Aile terapisi genellikle yaklaşık 12 seanstan oluşur. Bununla birlikte, ihtiyaç duyacağınız seans sayısı, ailenizin özel durumuna ve terapistin tavsiyesine göre değişiklik gösterebilir.

Aile terapisi sayesinde; ailenizin sorunları çözme ve düşünce ve duyguları verimli bir şekilde ifade etme yeteneğini inceleyebilir, çatışmaya neden olan sorunları ve bu sorunları çözmenin yollarını belirlemek için aile rollerini, kuralları ve davranış kalıplarını ve ailenizin olumlu ve olumsuz yönlerini keşfedebilirsiniz. Aile terapisi sayesinde de mevcut sorunları çözerek aranızdaki bağları güçlendirmek için adım atabilirsiniz.

 

Bireysel Destekleyici Psikoterapi

Bilişsel Davranışçı Terapi

Kabul ve Adanmışlık Terapisi (ACT)

Bilinçli Farkındalık ile Stres Azaltma (MBSR)

Şema Terapisi

Psikanalitik Yönelimli Psikoterapi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top