Bilişsel Davranışçı Terapi

Bilişsel davranışçı terapi (BDT), küçük çocuklar ve gençler de dahil olmak üzere her yaştaki danışana yardımcı olabilecek bir tür konuşma terapisidir. BDT, düşüncelerin ve duyguların davranışı nasıl etkilediğine odaklanır. Bundan dolayı, çocuğunuzun illaki teşhis edilmiş bir sorunun olması gerekmez.

Terapi genellikle üzerinde anlaşmaya varılmış bir hedef ve belirli sayıda seanstan oluşur. Terapist, çocuğunuzun olumsuz düşünce kalıplarını daha üretken olanlarla değiştirmesini sağlayacaktır. Örneğin; rol oynama tekniği ile çocuk, stresli durumlarla başa çıkmak için birden çok yolun olduğunu görecektir.

Bilişsel Davranışçı Terapi Nedir?

BDT, insanların yararsız düşünce ve davranışları tanımalarına ve bunları nasıl değiştireceklerini öğrenmelerine yardımcı olmak için tasarlanmış bir konuşma terapisidir. Terapi, geçmişten ziyade şimdiye ve geleceğe odaklanır. BDT, DEHB gibi durumları “tedavi etmek” için tasarlanmasa da, diğer tedavileri tamamlamak ve belirli semptomları iyileştirmeye yardımcı olmak için de kullanılabilmektedir.

Çocuklar için uygulanan BDT, pratik günlük uygulamalardan meydana gelir. Bu terapi, çocuğunuzun düşünce kalıplarındaki olumsuzluğu anlamasına ve bu olumsuz düşünceleri daha olumlu olanlarla nasıl değiştireceğini öğrenmesine yardımcı olur. BDT ile çocuk, olaylara sadece kötü yönden bakmaz. Çünkü stresli durumlara karşı nasıl tepki vereceğini öğrenir. BDT, çocuğunuza onların yaşam kalitelerini arttırmak için gerçekçi stratejiler sunar. Önerilen stratejiler göz önüne alındığında ve bu stratejiler alışkanlık haline geldiğinde, çocuk yeni beceriler kazanır. BDT ile çocukların kontrol etmeyi öğrendiği duygu ve düşünceler şu şekilde sıralanabilir:

  • Kendi kendini yitiren düşünceler,
  • Dürtüsellik,
  • Nispet,
  • Öfke nöbetleri.

BDT sayesinde çocuğun öz saygısı gelişecek, çocuk karşılaştığı durumlarla yeni başa çıkma mekanizmaları geliştirecek ve problem çözme yeteneklerini ilerletecektir.

Çocuklarda BDT Ne İşe Yarar?

Bir çocuğa BDT uygulanabilmesi için öncelikle çocuğun durumunun tartışılması ve ardından bir tedavi planı geliştirilmelidir. BDT, belirli sayıda seansta sorunları çözmek için yapılandırılmış bir yaklaşım içerir. Çocuğa ve hedeflere bağlı olarak, seans sayısı 6 ila 20 arasında değişiklik gösterebilir. BDT bir tür konuşma terapisi olsa da, konuşmaktan çok daha fazlasıdır. Terapist, çocuğunuzun kontrolü ele alması ve kendilerini güçlendirmesi için somut yollar sunmaya çalışacaktır. Çocuğa hemen uygulamaya konulabilecek becerileri öğretecektir. Çocuğunuz sadece BDT’den yararlanabilir veya aldığı ilaçlarla beraber bu terapiye başvurabilir.

Çocuklar İçin BDT

Küçük çocuklara BDT yöntemini açıklamak için basit bir dil kullanılmalıdır. Bazı terapistler işleri daha da kolaylaştırmak için adına çocuklara belirli kavramları görselleştirebilecekleri çalışma sayfaları verir. Örneğin, bir çalışma sayfasında, çocuk tarafından doldurulması gereken boş düşünce balonları olan çizimler yer alabilir. Terapist, çocuğa resimdeki kişinin ne düşündüğünü sorabilir. Çalışma sayfaları, terapistlere oldukça yardımcı olur. Çünkü terapist, çocukların ve ergenlerin düşüncelerini, duygularını ve eylemlerini daha yakından anlayabilir. Terapist, bu çalışma sayfaları aracılığıyla çocuk hakkında öğrendiklerini pekiştirebilir.

BDT Çocuklar İçin Ne Kadar Etkilidir?

Yapılan araştırmalara göre BDT, çeşitli konularda oldukça etkili sonuçlar ve kanıtlar sunmaktadır. Meta-analizler, anksiyete bozuklukları için BDT ile tedavi edilen gençlerin yaklaşık %60’ının tedaviyi takiben semptomlarda önemli bir azalma ile iyileştiğini göstermektedir. Toplum ruh sağlığı kliniklerinde tedavi gören çocukların takip çalışmaları, bu iyileşme oranlarının tedaviden 4 yıl sonra devam edeceğini göstermektedir. Araştırmalar, BDT alan DEHB’li birçok ergenin semptom şiddetinde önemli bir azalma olduğunu göstermektedir. Sonuç olarak, BDT yetişkinlerde etkili olduğu kadar çocuk ve ergenlerde de oldukça işe yarayan bir yöntemdir. Ancak oldukça özel olan bu terapinin uzman kişiler tarafından yapılması oldukça önemlidir.

 

Kabul ve Adanmışlık Terapisi (ACT)

Bilinçli Farkındalık ile Stres Azaltma (MBSR)

Şema Terapisi

Psikanalitik Yönelimli Psikoterapi

Sosyal Beceri Eğitimi

Aile Temelli Terapiler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top