Metropolitan Okul Olgunluğu Testi

Pek çok ebeveyn farkında olmasa da aslında bir çocuğun okula gitmeyi hazır olup olmadığını belirlemek oldukça önemlidir. Birinci sınıfa başlayacak olan bir çocuktan çok fazla şey beklenir. Bundan dolayı, çocuk duygusal, davranışsal olarak okula gitmeye hazır olmalıdır. Aksi halde problemler gelişmesi oldukça muhtemeldir.

Günümüzde, önceki yıllara göre küçük çocukların nasıl gelişim gösterdiği ve öğrenmeyi en iyi şekilde nasıl destekleyeceğimiz konusunda çok daha fazla şey biliyoruz. O halde çocukları daha iyi anlamamız gerekiyor. Örneğin; küçük çocukların ilk deneyimlerinin ve çevrelerinin, okul ve yaşamdaki gelişim ve başarıları için zemin hazırladığının farkına varmamız gerekiyor. Erken deneyimlerin çocuğun beyin gelişimini etkilediğini, beyinde dil, muhakeme, problem çözme, sosyal beceriler, davranışlar üzerinde oldukça etkisi olduğunu bilmemiz gerekiyor.

Okul Olgunluğu Testi Nedir?

En basit ifade ile söyleyecek olursak, okul olgunluğu testi; çocukların okula hazır olup olmadığını ölçen ve uzmanlardan tarafından çocuklara uygulanan bir testtir. Testin amacı belirli unsurları ölçmektir. Bu unsurların en önemlisi, çocuğun cümle, kelime ve ifadeleri ne ölçüde anlayıp anlamadığıdır. Okul olgunluğu testi, çocuğun bilişsel olgunluğunu ölçer ve bu test, Metropolitan testi olarak da bilinir. 6 adet alt test ve 100 maddeden oluşan test, çocuğun kelime anlama yetisini, sözcük dağarcığını, cümleler kurma yetisini, karşılaştırma-eşleştirme yapabilmesini ölçer

Okul Olgunluğu Testi Neyi Ölçer?

Okul olgunluğu testinin ölçtüğü verileri şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Sözcük dağarcığı,
  • Kelime, Nesne bilgisi
  • İşitsel dikkat,
  • Yönerge takip,
  • Neden-sonuç ilişkisi kurma,
  • Görsel dikkat,
  • Sayı bilgisi,
  • İnce-motor kas,
  • El-göz koordinasyonu.

Okul Olgunluğu Testini Çözmek Ne Kadar Sürer?

Okul olgunluğu testi, tek bir çocuğa odaklandığı için bireysel olarak yapılan bir testtir. Yaklaşık 5-6 saat sürebilecek bir testtir ancak zaman zaman psikologların değerlendirmeyi üç saat içinde yaptığı da gözlemlenmiştir. Test alanında uzman bir psikolog tarafından yapıldığı ve değerlendirildiği takdirde oldukça fayda sağlayacaktır. Psikolog zaman zaman değerlendirme sonuçlarına bakarak ebeveynlere öneriler verebilir ve çocuğun gelişimini destekleyici bir rol üstlenebilir. Her çocuğun gelişim süreci farklı işleyeceği için çocuk, doğru bir şekilde gözlenmeli ve değerlendirilmelidir.

Okul Olgunluğu Testinin Değerlendirilmesi

Ebeveynler, psikolog tarafından hazırlanmış yazılı bir raporun yanı sıra, okula olgunluğu testinin değerlendirmesinin çeşitli yönleri hakkında ayrıntılı sözlü geri bildirim de alır. Bunun yanı sıra, çocukların evde geliştirmesi gereken becerilerde ustalaşmalarını sağlamak için uygulamalı etkinlik örnekleri ebeveynlere sunulacaktır. Böylece psikolog-ebeveyn ve çocuk olarak koordineli bir çalışma yürütülecektir. Bu süreçte ebeveyn desteği de oldukça önemlidir.

Okul Olgunluğu

Bu okula hazır bulunuşluk alanları ayrı ve farklı olsa da tüm bu alanlar birbirleriyle etkileşime girer ve birbirini güçlendirir. Çocukların okul olgunluğu kazanması için beş alanda da gelişim göstermesi gerekir. Bu gelişim, okul öncesi öğretmenleri tarafından desteklenmektedir.

  • Fiziksel ve motor gelişim ve fiziksel sağlık
  • Duygusal gelişim
  • Sosyal gelişim
  • Bilişsel gelişim
  • Dil gelişimi

Eğer sizler de çocuğunuzun okul olgunluğu hakkında bilgi almak ve yapılan bilgilendirmeye göre çocuğun gelişimini desteklemek istiyorsanız vakit kaybetmeden bir uzmandan destek almalısınız. Okul olgunluğu testi, çocuğunuzun geleceği için de oldukça önemli bir yere sahiptir. Çocuğunuzun her alanda taraması yapılır ve gelecekte meydana gelebilecek sorunlara erkenden çözümler bulunabilir. Bu bakımdan destek aldığınız uzman doktor, sizin rehberiniz olacaktır. Okul olgunluğu testinde ebeveyn-çocuk ve doktorun sürekli iletişimde olması ve bu süreçte çocuğa destek olunması gerekir. Çocukların gelişimini doğru bir şekilde tamamlaması onu geleceğe doğru bir şekilde hazırlar.

 

Özgül Öğrenme Güçlüğü Test Bataryası

WISC-4 Testi

MOXO Dikkat Testi

AGTE Gelişim Testi

Denver Gelişim Testi

Peabody Resim-Kelime Eşleme Testi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top