Bilinçli Farkındalık ile Stres Azaltma (MBSR)

Çocuklar için mevcut Farkındalık programları, Massachusetts Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Jon Kabat-Zinn’in çalışmasına dayanmaktadır. Kabat-Zinn, kronik ağrı ve kronik sağlık sorunlarıyla uğraşan yetişkinlere yardımcı olmak için yaklaşık 40 yıl önce Farkındalığa Dayalı Stres Azaltma (MBSR) programını geliştirmiştir. Programın kaygı ve stresi azaltmada ve refahı artırmada büyük başarı gösterdiği görülmüştür. MBSR’nin yetişkinler için oldukça etkili bir yöntem olduğunu kanıtlayan bir sonuç sonuç elde edilmiştir. Bunu yanı sıra çocuklar için de aynı Farkındalık temelli teknikleri kullanmaya başlanmıştır. MBSR; duraklama, nasıl hissettiğinizi tanımlama ve hissinize uygun bir yanıt oluşturma yeteneğini öğretir. Duyguları ve hisleri kontrol edebileceğimiz bir şey olarak tanıma ve nasıl tepki vereceğimizi seçme yeteneği, küçük çocuklar için de oldukça önemlidir.

Farkındalık programlarının çoğu okul temellidir. Okullar, Farkındalığı öğretmek için ideal yerlerdir. Okul temelli Farkındalık programları, bire bir danışma oturumlarından daha fazla çocuğa erişim sağlamaktadır. Bu oturumlar sayesinde becerilerin öğrenilmesi daha kolaydır, öğretilenler müdahaleci değildir ve dersler günlük okul rutinine kolayca uyacak şekilde tasarlanmıştır. Çocuklar, kontrol onlarda olduğu için Farkındalığı güçlendirici bulurlar. Farkındalık meditasyon, yoga ve Tai Chi ile birlikte tefekkür uygulamalarından biridir. Aslında, programların çoğu, daha fazla etkinlik için Farkındalığı yoga veya Tai Chi’de bulunan hareketlerle birleştirir. Öğretmenler de bazı Farkındalık programlarından yararlanır. Bu daha iyi bir öğrenme ortamı sağlar.

MBSR’nin İşlevi Nedir?

MBSR, hastalık, acı ve stresle başa çıkmanıza yardımcı olmak için zihninizi ve bedeninizi sakinleştirmeyi öğrenmenize yardımcı olan bir programdır. MBSR, yalnızca şu anda olan şeylere odaklanan “farkındalığı” öğretir. Farkındalık, “uzaklaşma” veya “uzaklaşma” zamanı değil, daha çok bilinçli olarak dikkat etme ve çevrenizin, duygularınızın, düşüncelerinizin ve vücudunuzun nasıl hissettiğinin farkında olmanın zamanıdır. Farkındalığın bir diğer önemli kısmı da şimdiki anı yargılamamaktır. Bunun nedeni, yargıların sizi istenmeyen durumlar, duygular veya düşünceler üzerinde durmaya yönlendirebilmesidir. Ve geçmişe takılıp kalmak, sorunları kabul etmenize veya çözmenize yardımcı olmaz. Sizin modunuzu daha çok düşürür. Zihninizi yalnızca şimdiye odaklanmak üzere eğiterek, geçmişten gelen pişmanlıklar veya gelecekle ilgili endişeler içinde kaybolmamayı öğrenirsiniz. Bu tür düşünceleri bırakmak, daha az endişelenmenize ve her şeyi olduğu gibi kabul etmenize yardımcı olabilir. Farkındalık, zihninizin sizi kontrol etmemesi için zihninizin kontrolünün sizde olduğunu öğretir.

MBSR’ye Dair Öneriler

MBSR çalışması yapmak için birkaç adım takip etmeniz gerekmektedir. Gelin hep birlikte bu adımlara bir göz atalım!

  • Dikkatinizi ayaklarınızdan başlayıp başınıza kadar tüm vücudunuza odaklayın. Bu “vücut taramasını” yaparken, gergin olduğunuz veya ağrınız olan yerleri not edebilirsiniz. Nefes alırken karnınızın nasıl yükselip alçaldığına odaklanın.
  • Aklınızdan geçen düşüncelere ve dikkat dağıtıcı şeylere odaklanın ancak onları yargılamayın. Örneğin, iş hakkında bir düşüncenin aklınıza geldiğini fark edebilirsiniz. Düşünceniz için endişelenmek yerine, düşünceyi (“iş”) ve duyguyu (“endişe”), üzerinde durmadan not edin. Sonra dikkatinizi şimdiki ana çevirin. (Bir kişi farkındalık uygulamaya başladığında zihnin gezinmesi yaygındır. Denemeye devam edin. Bu nedenle farkındalık bir uygulama olarak adlandırılır. Duygularınızı ve düşüncelerinizi yargılamamak için pratik gerekir. Şimdiki anda kalmak pratik gerektirir.)
  • Kasları güçlendirmek ve gevşetmek için yoga nefes egzersizleri, esneme hareketleri ve pozlar öğrenin ve öğrendiklerinizi uygulayın.

Adımları doğru şekilde takip ettiğiniz takdirde siz de MBSR’nin faydalarını görebilirsiniz:

  • Stres ve kaygıyı hissiniz azalacaktır.
  • Odaklanma yetiniz gelişecektir.
  • Konsantrasyonu artacaktır.
  • Duygusal dayanıklılığınız güçlenecektir.
  • Şefkat ve empati duygunuz gelişecektir.

 

Şema Terapisi

Psikanalitik Yönelimli Psikoterapi

Sosyal Beceri Eğitimi

Aile Temelli Terapiler

Bireysel Destekleyici Psikoterapi

Bilişsel Davranışçı Terapi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top