Kabul ve Adanmışlık Terapisi (ACT)

Kabul ve Adanmışlık Terapisi (ACT); depresyon, anksiyete, OKB, kronik ağrı ve madde kullanımı gibi çeşitli psikolojik ve tıbbi durumlarla mücadele eden gençler ve yetişkinler için uygulanan bir davranış tedavisidir. ACT, zor düşünceleri ve duyguları yönetmek için “düşünceleri/duyguları uzaklaştırmak” veya “düşünce/duyguların davranışlarımızı kontrol etmesine izin vermek” fikrine dayanır. ACT sayesinde birey, zor duygu ve durumları etkili bir şekilde nasıl kabul edeceğini ve bunlarla nasıl başa çıkacağını bilir, yararsız düşünce ve inançları göz ardı eder ve yaşamındaki en değerli şeylere odaklanarak hareket eder.

Kabul ve Adanmışlık Terapisinin Amacı (ACT) Nedir?

Kabul ve Adanmışlık Terapisi (ACT), ilk olarak 1980’lerin sonlarında Profesör Steven Hayes ve meslektaşları tarafından geliştirilen nispeten yeni bir terapi türüdür. ACT, hem yetişkinler hem de çocuklar için olağanüstü sonuçlara ulaşılmasını sağlamaktadır. Daha anlamlı bir hayata doğru ilerlemek için bilişsel ve davranışsal teknikleri kullanır. ACT, bizi kişisel kontrolümüz dışında olanı kabul etmeye ve yaşamı iyileştiren eylemlerde bulunmaya ve bu yolda kendimizi adamaya teşvik eder. Bunu yaparken ACT, anlamlı bir yaşam için potansiyelimizi en üst düzeye çıkarmayı amaçlar.

Anksiyete için Kabul ve Adanmışlık Terapisi

Çocuklarda kaygı, çocuğun tüm hayatını etkisi altına alır. Kaygı; anksiyete, utangaçlık, endişe, öfke, sosyal problemler, takıntılar ve yıkıcı davranışlar gibi birçok biçimde ortaya çıkabilir. Herhangi bir tedavi programında kaygının nedenini belirlemek ve bu nedeni ele almak önemlidir. Kabul ve Adanmışlık Terapisi (ACT), hepimizin yaşadığı doğal kaygı akışını kabul etmek ve yönetmek için genel teknikler sağlamanın yanı sıra bireysel sorunları ele almayı amaçlar. ACT aracılığıyla çocuklara rahatsız edici düşünce ve duyguları fark etmeleri öğretilir. Ancak ACT’deki amaç, endişeyi kontrol etmek veya ondan kurtulmaya çalışmak değildir. Kaygı, doğal bir durum olarak kabul edilir. Çocuklar, korkulan durumlardan kaçınmak için genellikle bir şeyleri kontrol etmek eğilimindedir. Ancak aşırı kontrol, yalnızca kaygıyı artırır. Bu nedenle bu çocukların kaygılarını kontrol temelli tekniklerin dışında yönetmelerine yardımcı olacak yollar bulmamız gerekir. ACT bize rahatsız edici duyguları onlardan kurtulmaya çalışmak yerine bu duyguları kabul etmeyi ve onlara tahammül etmeyi öğretir.

Otizm Spektrum İçin Kabul ve Adanmışlık Terapisi

Kabul ve Adanmışlık Terapisi (ACT), OSB’li gençlere oldukça yardımcı olan bir tekniktir. OSB’li birçok kişi, yanlış anlaşıldıklarını ve dinlenmediklerini hissettiklerini söylerler. Bu durum da çocuklarda davranış güçlükleri, sosyal sorunlar ve nihayetinde depresyon meydana gelmesine neden olur. ACT’nin temelleri kabul ve şefkat üzerine kuruludur. Böylece çocuk en başından beri duyulduğunu ve anlaşıldığını hissettiği için terapiye çok hızlı bir şekilde olumlu tepki getirir.

Psikolojik esneklik, ACT’nin temel amaçlarından biridir. OSB’li çoğu çocuk, işleri çok özel bir şekilde yapmaktan hoşlanır. Bu nedenle işler planlandığı gibi gitmediğinde sıkışıp kalabilir, pes edebilir veya harekete geçebilir. Ayrıca, OSB’li birçok kişi, bir duruma başka birinin bakış açısından bakmakta zorlanır. Kısacası, OSB’li bireyler, psikolojik esneklik becerisinden yoksundurlar. ACT sayesinde bu beceri öğretilebilir. ACT ayrıca, farkındalığın önemini vurgular. OSB’li kişilerin deneyimlerinin bir bölümünü fark etme konusunda zaten yetenekli olduklarını ve birçoğunun özel ilgi alanında olduğu kadar dikkat alanında da çok başarılıdırlar ancak bu durum dezavantajlara da yol açabilir. Örneğin, OSB’li bir kişi çevresindeki her şeyi göz ardı ederek düşüncelere kapılabilir. Bu durum, sosyal olarak olduğu kadar kişisel olarak da rahatsız edici sonuçlar doğurabilir. ACT, OSB’li gençlerin doğal farkındalık yeteneklerini yararlı olabilecek bir yöne yönlendirmelerine yardımcı olur.

 

Bilinçli Farkındalık ile Stres Azaltma (MBSR)

Şema Terapisi

Psikanalitik Yönelimli Psikoterapi

Sosyal Beceri Eğitimi

Aile Temelli Terapiler

Bireysel Destekleyici Psikoterapi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top